De functie van Preventiemedewerker is in Nederland redelijk onbekend, terwijl, volgens de wet, ieder bedrijf of instelling ten minste één preventiemedewerker in dienst moet hebben. De werkgever mag de preventietaken bij minder dan 25 werknemers ook zelf uitvoeren, maar bij meer dan dit aantal dient er een speciaal persoon aangesteld te zijn. Deze medewerker dient zich binnen het bedrijf bezig te houden met de veiligheid en gezondheid op de werkvloer. In ieder geval mag het bedrijf of instelling niet iemand van buiten de organisatie aanstellen als preventiemedewerker. Deze opgeleid persoon moet dus echt iemand zijn van binnen de eigen organisatie.

De preventiemedewerker kan dus een specialist zijn die speciaal voor deze functie is aangesteld. Of hij nu een HBO opleiding heeft genoten of een E-learning, wanneer hij of zij maar aantoonbaar opgeleid is voor de preventietaken. Ook als de werkgever het zelf doet dient hij of zij aantoonbaar over de juiste kennis en kunde te beschikken, zodat de preventietaken goed uitgevoerd kunnen worden. Hiervoor is een E-learning een geschikt medium, zodat in eigen tijd en tempo deze kennis tot zich genomen kan worden.

Het is van belang dat de preventiemedewerker die wordt aangesteld dus over voldoende deskundigheid en ervaring beschikt om de preventietaken goed uit te kunnen voeren. Een van de taken van de preventiemedewerker is het adviseren van het management. Daarvoor heeft hij of zij naast kennis van zaken tevens communicatie-skills nodig. Het bedrijf moet ervoor zorgen dat de preventiemedewerker bovendien voldoende tijd krijgt voor de uitvoering van zijn taken. Het begint echter met goede kennis.

Kijk voor meer informatie over de e-learning op: klik hier.